Bănănăind eu pe net într-o zi, am descoperit un
link. (vă sugerez să intrați și pe el, cunoscătorii de limbă engleză, căci eu nu voi traduce chiar tot). El deschide o nouă perspectivă asupra felului de a fi al unora dintre noi. Mie cel puțin mi-a explicat de ce m-am simțit toată viața un pic picată din Lună, de ce nu m-am simțit mereu acceptată și integrată în mediile prin care m-am aflat, mai de voie, mai de nevoie.
S-ar părea că sufăr de o sensibilitate prea mare, de ceea ce în engleză și în literatura de specialitate poartă denumirea de ”Innate Sensitiveness”, sensibilitate înnăscută. Nu săriți să vă enervați, să râdeți sau să considerați ridicolă o astfel de mărturisire. Este mai bine să vedem înainte la ce se referă ea, căci nu este chiar ceea ce mulți s-ar grăbi să numească ”o fiță”. Pare, mai degrabă, o afecțiune. S-ar părea că de ea suferă aproape 20% din populația globului.
Ca să n-o mai lungesc, iată cele 23 de semne că ați putea fi o ”persoană extrem de sensibilă”:
1. Sunteți capabili să auziți ceea ce alții nu aud, mai ales sunetele ascuțite?
Auzi sirenele salvarilor înaintea tuturor? Bâzâitul ascuțit al starterului de la neonul din tavan îți zgârie urechile când pe nimeni nu mai pare să deranjeze? Te deranjează zumzetul ventilatorului de la computer? Ti-e greu să dormi într-o cameră în care se află și un frigider? Trebuie să îți acoperi urechile când trece o mașină cu alarma pornită? Folosești dopuri de urechi la concerte sau în avion?
2. Remarci mirosuri care altora e scapă?
3. Stii ce le trebuie altora înainte ca ei să ceară?
4. Observi licărul de pe monitoarele de computer mai vechi ?
5. Te simți ”copleșit” de bucuria ce ți-o provoacă ceva foarte frumos (un apus minunat, o performanță muzicală incredibilă, zâmbetul propriului tău copil)?
Sensibilitatea mare nu e declanșată numai de experiențe ”negative”. Si experiențele pozitive, frumoase, sublime o pot declanșa. Grea pentru cei supersensibili este însă intensitatea experienței. Ei pot fi copleșiți cu adevărat de acestea, ceea ce e-n regulă dacă sunt singuri pe o plajă, dar poate fi o problemă dacă se află printre oameni.
6. Te simți amenințat sau neliniștit în mulțimi mari sau în orașe aglomerate?
7. Ai un “radar afectiv” care culege informații despre cum se simt ceilalți?
Stii ce simt oamenii înainte ca ei să ți-o spună? Ai intrat vreodată într-o cameră și ai simțit că acolo se purta o ceartă?
8. Colectezi simptomele fizice ale celorlalți?
Ti s-a întâmplat să te simți bine și apoi să te vezi cu un prieten pe care-l durea capul, ca imediat să simți că începe să te doară și pe tine?
9. Stirile negative, citite sau auzite, au un impact dramatic asupra stării tale de spirit?
In anii trecuți nu-mi scăpa nici o emisiune de știri de la TV. Mi se părea important să știu ce se petrece în lume. Pe măsură ce sensibilitatea mi se trezea, am început să-mi dau seama că știrile sunt în cea mai mare măsură informații cu vibrație joasă și mă afectează foarte tare. Când am încercat să nu mă mai uit deloc la știri, s-a simțit diferența. Acum pot să-mi culeg informațiile de pe internet, fără să mai fiu atât de mult afectată.
10. Când vezi un accident grav de mașină, îți este afectată starea toată ziua?
Majoritatea oamenilor au o reacție când văd un accident, dar la cei hiper-sensibili efectul poate dura foarte multă vreme.
11. Ai fost diagnosticat cu SAD (Seasonal Affective
Disorder - dereglare afectivă sezonieră?)și/sau te trezești cu o scădere notabilă de energie și o înrăutățire a stării de spirit în timpul iernii?
12. Ai avut vreodată vreo experiență mistică?
Oamenii foarte sensibili sunt în mod natural mai deschiși către experimentarea beatitudinii, extazului și trezirii spirituale.
13. Ai o reacție puternică atunci când bei cafeină sau când încerci să te lași?
Tot ce introducem în organism are un efect atât fizic, cât și energetic. Pentru cei mai mulți, efectul fizic al cafeinei nu e chiar atât de puternic. Cei sensibili însă, simt și efectul energetic al acesteia și combinarea lor poate fi destul de puternică.
14. Ai intoleranțe sau alergii la alimente?
Cei mai mulți dintre noi mâncăm o mulțime de lucruri ce n-ar trebui să fie mâncate. Cei care nu sunt extrem de sensibili n-au mari probleme din cauza asta (dar nu chiar!), dar dacă ești hiper-sensibil, corpul tău îți va spune fără echivoc ce poți și ce nu poți să mănânci.
15. Ai alergii sau astm?
La fel ca la alergiile la alimente, cele la mediul înconjurător îți pot indica faptul că reacționezi la alergeni pe un nivel atât fizic, cât și energetic.
16. Te îmbeți cu ușurință?
Dacă pici sub masă de la un pahar de vin, s-ar putea să fii un hiper-sensibil.
17. Ești sensibil la medicamentele vândute fără rețetă, cu rețetă sau la drogurile ilegale?
Poți să iei doar jumătate din doza recomandată și să observi un efect notabil? Ai avut vreo experiență copleșitoare când ai luat alte medicamente?
18. Dacă ai suferit vreo intervenție chirurgicală, ți-a luat mai mult să te refaci după anestezie decât după operația în sine?
Pentru mulți hiper-sensibili anestezia poate avea un efect mai îndelungat și mai puternic decât la alți oameni, punându-i într-o stare foarte nenaturală.
19. Este foarte important pentru tine să te afli într-un mediu calm, plin de pace?
Dezordinea te stresează? Culorile aspre, lipsite de armonie te agită? Te simți liniștit într-o grădină frumoasă? E important pentru tine să-ți creezi un ”sanctuar” în casa ta?
20. Devii claustrofobic dacă petreci prea mult timp în interior?
21. E important pentru tine să petreci timp de unul singur?
Oamenii hiper-sensibili de cele mai multe ori se simt mai bine când sunt singuri. In cazuri extreme, această nevoie de singurătate îi poate slăbi în așa măsură încât le devine imposibil să mai stea lângă alți oameni.
22. Ti se schimbă radical starea de spirit, uneori fără nici un motiv aparent?
Ti s-a întâmplat să te afli la muncă, în autobuz sau într-o cafenea, simțindu-te bine și dintr-o dată, aparent fără motiv, ai început să te simți trist sau supărat? Hiper-sensibilii sunt mai receptivi atât la emoțiile lor, cât și la ale celor din jur. Așadar, dacă ți s-a întâmplat asta, poate te-ai conectat la ceva ce se întâmpla în interiorul tău sau la ceva ce li se întâmpla celorlalți, fără să vrei.
23. Iți dai seama când oamenii te mint?
Te-ai prins când cineva te-a mințit, chiar daca n-aveai nici un motiv logic să crezi asta?
Nu există răspunsuri bune sau răspunsuri greșite. Acestea sunt exemple de posibile simptome de hiper-sensibilitate. Daca te regăsești în zece sau mai multe din aceste situații, este foarte probabil să fii un hiper-sensibil. Si numai unul sau două răspunsuri afirmative la aceste întrebări, dacă sunt foarte importante pentru voi, pot să indice o sensibilitate prea mare.
Să fii astfel poate fi un dar, chiar dacă nu simți mereu asta. Poate părea o povară, un blestem chiar, dar când înveți cum să-ți impui limitele și cum să-ți pui sistemele la locul lor, poți începe să accesezi și să înhami la căruță această sensibilitate și să o folosești pentru a-ți crea viața pe care ți-o dorești.”
Iata din nou link-ul: http://edwardmills.com/2013/08/highly-sensitive-person-signs/