Spunem simplu, româneşte

Intr-o vreme îmi selectam prietenii virtuali după cât de corect scriau. Viaţa mi-a demonstrat că se poate să fii un om minunat şi fără să scrii corect, dar unica persoană de acest gen pe care o cunosc o face intenţionat, nu pentru că nu ştie gramatică.
M-am întrebat de ce este atât de important pentru mine ca interlocutorul să scrie corect. Primul răspuns a fost că asta-mi garanta un IQ sine qua non. Poate că aveam dreptate, poate că mă înşelam. Cu toate astea, nu se poate ca un om care scrie corect să fie un imbecil.
Ca să ştii să scrii corect, trebuie să fi stat cu burta pe gramatica limbii române în şcoală, deci să te fi preocupat învăţătura. Nu contează de ce - pentru că îţi plăcea să înveţi (ha!), pentru că te bătea mama, pentru că-ţi era ruşine, pentru că erai seful clasei - chiar nu contează. Dacă ai învăţat gramatica, în mod sigur ai mai învăţat cel puţin încă o materie, deci te ridici automat la un standard intelectual superior.
Singurii oameni pe care îi cunosc în viaţa reală, îi accept lângă mine şi nu scriu corect au în schimb un suflet mare şi mult bun simţ. Sigur, nu e un criteriu după care îmi aleg prietenii, dar dacă nici nu eşti un om cu care să am ce vorbi şi nici nu scrii corect, cu mine n-ai prea mult spor la conversaţii.
Acum mă întreb dacă nu cumva sunt absurdă. Mi-ar plăcea să fiu şi să constat că nimeni nu mai scrie corect în ziua de azi, dar toţi sunt pâinea lui Dumnezeu. Când intru, însă, pe diverse site-uri sau bloguri sau forumuri unde oamenii pot comenta/scrie, mă apucă o groază, aşa ...
Puştimea are un stil "cool". Nu mai scrie "ca", scrie k, nu mai scrie "cine/mine/de ce" etc. Scrie cn, mn, dc ... Face economie de litere. In schimb, u nu mai este u, este oo, sau chiar oooo. Nu mai e trendy să scrii "mult", trebuie să scrii "moooolt" şi succesul ţi-e garantat. Cratimele nu se mai pun la locul lor, în schimb se adaugă acolo unde n-au ce căuta (a se vedea "proast-o", "î-mi", "a-ţi" s.a.m.d.). Si dacă ar fi numai asta, dar mesajul comentariilor care sunt scrise astfel e unul ... nul.
Aşa că nu pot să nu mă întreb ce deosebeşte un om matur, sau un tânăr care şi-a terminat liceul şi poate chiar şi o facultate, de un puştan din ăsta imberb, teribilist şi cu scame în loc de creier? Că-ţi mai scapă o cratimă, două, că mai pui o virgulă unde nu trebuie, că mai uiţi să pui un semn diacritic, i se poate întâmpla oricui, nu-i bai, dar dacă ţii la demnitatea ta, dacă îţi respecţi interlocutorii virtuali, dacă te respecţi în primul rând pe tine, scrie corect când scrii pe internet, nu te mai prosti, că ce scrii tu citesc şi alţii care poate că acum se formează (şi care mă îndoiesc profund că citesc cărţi) şi n-ai vrea să ştii ce o să însemne să fii înconjurat în viitor de oameni care nu mai ştiu să scrie deloc corect! Vezi cazul celor ce ne conduc de ceva vreme şi care nici de vorbit nu vorbesc cum trebuie. Iţi place?

10 comentarii:

Mary-Joe spunea...

Dumnezeule, câtă dreptate ai! Nu esti absurdă; eu mă lovesc de aceeaşi problemă, nu suport oamenii care nu ştiu să scrie corect româneşte din punct de vedere gramatical. E bine ca mulţi învaţă engleza sau altă limbă, ca româna au dat'o dracului. Mai primesc câte un mesaj pe telefon de la te miri ce cunoştinţă şi pe cuvântul meu dacă înţeleg ceva, este în genul: "c mai faki k nam mai vorbit ... ejti k". Acum zi tu, ce dracu' înseamnă asta? În ce limbă e? Că pot jura cu mâna pe inimă, română nu e. Vai de capul lor! Să ajungi la o vârstă şi să nu ştii să scrii corect în limba maternă este de plâns...
Apropo, am luat licenţa :)).

NanE spunea...

de asta spun ca 1984 sa devina lectura obligatorie inca din gradinita

Carmen spunea...

si eu am problema asta. judec oamenii dupa felul in care scriu. si am toleranta zero pentru cei care scriu gresit. o fi bine, o fi rau?!

Anonim spunea...

nu stiu daca e bine sau rau, ma gandesc ca cei care stiu sa scrie corect n-au doua capete, au avut si au grija sa se respecte in primul rand pe ei, apoi pe ceilalti. bravo lor!

daiana spunea...

De ce te-am gasit asa de tarziu?esti o scumpa.Mai grav de-atat mi se pare faptul ca greseli grosolane apar si in subtitrarile filmelor. In general , cand te uiti la TV esti convins ca macar din punct de vedere al gramaticii scrisul n-ar trebui sa sufere. Si stau si ma intreb cine dracu i-a angajat pe analfabetii aia care prostesc o lume intreaga. Se pare ca niste analfabeti mai mari ca ei. De unde se vede treaba ca nu ne-am orientat.Era o vorba odata: Cine-a invatat si-a ajuns bine? Nesemnificativ de putini.

cristina spunea...

exact. cultura, educatia, respectul, calitatea, bunul simt, bunul gust sunt notiuni care se vor pune intr-un muzeu. cine are astazi macar unul din atributele astea este un om tare nefericit in societate.

simf spunea...

pai numa' tie sa ti se-ntample sa comentezi la texte vechi? nu ma pot abtineeeee. deci, pustii scriu ca sa fie cool, chiar si cei care-s olimpici la romana (crede-ma, stiu eu cazuri). nu vad un pericol pentru limba, ca o sa le treaca sigur, numa'sa mai creasca. grav zic eu ca-i cu cei maturi deja care-ti trantesc cate un "i-mi place" sau "eu ca si blogger" sau "am fost in-tro locatie pitoreasca", unde locatia e cine sti ce poiana, evident neinchiriata. si da, ai dreptate. cunoasterea limbii materne scrise denota un iq macar mediu.

cristina spunea...

cu ocazia asta mai vad si eu ce-mi debita mintea acum ceva vreme ... :)
e straniu sa ma citesc pe mine insami.

Anonim spunea...

Problema e chiar mai grava decat pare.Alaturi de teritoriu, traditie, obiceiuri, limba te defineste ca popor, ca natie. Parca tinem cu tot dinadinsul sa ne autodistrugem, sa ne autodesfiintam ca neam.

cristina spunea...

nu tinem noi, mi se pare ca tara asta a fost deja vanduta si acum trebuie sa trecem cu totii la noul proprietar, dar inca nu se stie cum. se lucreaza la asta, insa: scoala se distruge, sanatatea se subrezeste, cei slabi (intelectual/fizic/psihic) vor iesi din sistem si vor fi preluati numai cei tari si manipulabili, buni de munca fizica si cu intelect scazut. de fapt, tot un fel de distrugere e si asta.