Să trăim cum putem, dar sănătoşi să fim

Mă preocupă de o vreme treaba asta cu alimentaţia sănătoasă, dar nu în sensul de a mă converti la vreun vegetarianism, ovo-lacto-legumism etc. Nu. Vreau doar să studiez un fenomen pe care nu l-am găsit expus de la cap la coadă nicăieri - acela al interdependenţei dintre vitamine şi minerale. Se ştie că dacă una nu e în cantitatea care trebuie, toate celelalte se vor da şi ele peste cap şi uite-aşa te trezeşti cu buba, fără să ştii de ce te-a pocnit.
Nici un doctor nu cercetează aşa ceva. Nici la laboratoarele de analize nu cred că-şi bate cineva capul să te tragă de semnalul de alarmă şi să-ţi spună "vezi că nu prea mai ai magneziu, ai grijă că de la asta o să te trezeşti că-ţi pleacă şi fierul (de ex.)". Nici eu nu cred că voi descoperi întregul lanţ, dar măcar încerc să fac un pic de lumină în cap la mine. Voi porni de la acest site, iar pe măsură ce-mi va mai pica în mână vreo informaţie, o s-o pun aici.
Mai întâi voi aborda vitaminele.
Ce sunt ele?
Vitaminele sunt molecule organice (care conţin carbon) ce acţionează ca nişte catalizatori, adică fac ca reacţiile chimice din organism să aibă loc cu un consum mai mic de energie şi într-un timp mai scurt.
Care sunt ele?

Vitamina A

1. La ce foloseşte?
Este bună pentru ochi, piele, sistem imunitar, luptă împotriva cancerului.
2. Excesul de vitamina A este periculos?
Da, este toxic.
3. Unde o găsim?

- In alimente de origine animală - sub formă de retinol. Cea mai bună sursă de vitamina A este ficatul.

Experţii recomandă ca ficatul să fie consumat de maxim două ori pe lună, pentru că el poate conţine substanţe toxice acumulate din alimentele poluate.

- In alimente de origine vegetală - sub formă de caroten, care este un precursor (compus pe care organismul îl poate transforma în vit. A) al vitaminei A. Poate fi găsit în plantele de culoare galbenă şi portocalie.

4. Câtă vitamina A trebuie să consumăm zilnic?

Cantitatea zilnică ar trebui să fie de 25000 U.I. de vitamina A.

5. Care este conţinutul de vitamina A din alimente?

- un cartof dulce mediu curăţat şi preparat: 28805 U.I.

- 57 g ficat de vacă preparat: 20230 U.I.

- o cană de spanac crud, gătit sau congelat: 14790 U.I.

- un morcov mediu crud: 12767 U.I.

- o jumătate de pepene galben: 12688 U.I.

Hm, se pare că nu trebuie să ne chinuim prea mult ca sa aducem aportul zilnic în dieta noastră.

Niciun comentariu: