Saracia, prostia si natalitatea in Romania

Un comentariu senin la o postare de pe un blog m-a inspirat sa imi pun o intrebare si sa incerc sa-i gasesc un raspuns. Din ea s-au nascut alte intrebari si ele isi cauta, la randul lor, raspunsuri.

Se punea problema procreerii iepuresti a oamenilor sarmani si mai mult sau mai putin retardati. Se stie, ei se inmultesc precum iepurii, toarna plozi pe banda rulanta, isi fac apoi viata grea si lor, pentru ca trebuie sa hraneasca si mai multe guri si oricum n-au cu ce, dar si plozilor, pentru ca ii hranesc prost si aia se umplu de boli si bube si au un viitor daca nu incert, cel mai probabil copie la indigo cu viata parintilor lor.

Comentariul cu pricina, pe scurt, punea aceasta procreere necontrolata pe seama vointei divine. Ceea ce-ti da Dumnezeu si accepti fara sa cartesti iti aduce seninatate pe chip. Eu asta am inteles si am incercat sa contrazic. Am opinat ca nu, plozii pe banda rulanta nu ti-i trimite Dumnezeu, ca daca ar fi asa, i-ar trimite El la cei care au bani si posibilitatea sa-i creasca.

Am spus ca acesti copii sunt rezultatul lipsei de educatie si de gandire a parintilor, care apeleaza la modalitatea cea mai ieftina si mai facila de a-si procura placere: sexul. Acesti copii mai apar si dupa betii trase de parinti, care apoi sar unii pe altii ca animalele, fac sex si, neprotejat fiind acest sex - pentru ca nu i-a invatat nimeni cum sa se protejeze - duc la aparitia dorita sau nu a copiilor.

Sunt absolut convinsa ca femeile acelea sarmane, care abia au ce pune pe masa in fata copiilor pe care ii au deja, nu zburda de bucurie si nu se inchina in fata lui Dumnezeu, pline de multumire, cand constata ca iar au ramas gravide.

Sunt convinsa ca barbatii lor, chiar daca nu sunt dintre cei agresivi, mai degraba scapa o injuratura cand aud vestea, decat o rugaciune de multumire.

Am aceasta convingere si nimeni, oricat de credincios/bigot si bland ar fi, nu mi-o poate schimba. Nu cred ca Dumnezeu are de-a face cu coţăiala necontrolata dintre doi sarmani sau dintre doi saraci cu duhul sau dintre doi betivi. Ar fi prea din cale-afara ca el sa se preocupe de asa ceva si sa spuna, de acolo de unde o fi El, ia sa le mai dau eu astora un copil, ca sa ii inseninez la chip, pentru ca ei primesc. Aspectul religios al avortului sau al metodelor de contraceptie nu a fost el lamurit si clarificat de capete mult mai mari, asa ca n-o sa-mi propun eu acum sa o rezolv problema. O sa spun doar ca privesc cu ochii mari si plini de uimire la acele femei care cred atat de tare in Dumnezeu, incat pun orice pe seama vointei lui divine si accepta, resemnate si cu seninatate, orice fatalitate.

Si nu, nu mi-e greu sa traiesc cu aceasta parere despre acesti oameni. Mi-ar fi greu si o sa-mi fie, probabil, sa traiesc printre ei, pentru ca daca se pastreaza anumite tendinte demografice, cam asta va fi viitorul.

Daca aveti ceva de comentat, puteti sa dati si cu pietre, uneori ma plictisesc sa am dreptate. Daca o faceti, insa, veniti si cu argumente, pe cat posibil de bun simt, nu cu citate, da?

8 comentarii:

Diana Alzner spunea...

Eu n-o sa dau cu pietre, eventual ma pregatesc sa incasez cateva, intrucat sunt total de acord cu tine.
Inmultirea asta necontrolata este mai mult semnul neascultarii poruncilor divine, pentru ca Dumnezeu a spus oamenilor sa se infraneze in anumite perioade si in anumite zile - pe care daca le adunam ajungem la o cifra interesanta.
Plus de asta, Dumnezeu le-a dat oamenilor DISCERNAMANTUL ca sa gandeasca si sa ajunga la concluzia logica si elementara ca acolo unde doi nu au ce manca, nu mai e loc pentru al treilea, al patrulea si asa mai departe...
Desigur, daca s-a facut o greseala, nu o transformi intr-o greseala si mai mare: urmeaza sa ai un copil? Il lasi sa se nasca si muncesti mai mult ca sa-l poti creste, nu faci avort.
Cristina, te rog sa ma ierti pentru comentariul asta prea lung, dar subiectul e unul pe care il am in fata ochilor zi de zi, prin vecini... :)

bucuresteni mutati la sat spunea...

si eu ma pregatesc sa incasez cate ceva pt ca pe langa faptul ca nu-s deloc o persoana religioasa, eu am o altfel de viziune. parerea mea e ca acele femei care fac copii pe banda rulanta - din x motive- si care nu au cum sa-i creasca, ii abuzeaza, nu le dau mancare, in fine, nu le acorda minimul necesar unui trai cat de cat decent( ca nu au de unde, ca nu pot etc) sau ii abandoneaza in maternitati ( am vazut un reportaj cu o tipa care era la al treilea copil pe care-l abandona in spital), ar trebui sterilizate. pentru ca si urmatorii copii vor fi crescuti tot asa, in chin, foame, batai etc.

cristina spunea...

ceea ce e interesant este ca teoria asta cu 'i-a dat Dumnezeu' nu tine decat daca esti adeptul reincarnarii. din cate banuiesc eu, femeia care a dat aceasta replica si m-a determinat sa scriu aceasta postare este ortodoxa si ortodocsii nu prea au voie sa creada in reincarnarea asta, asa ca la ceea ce ati spus voi mai adaug eu inca ceva ce ne-a dat Domnul: LIBERUL ARBITRU.
o astept si pe maria sa dea cu pietre daca vrea, dar fie ca nu stie cum sa gaseasca postarea mea, fie nu mai are chef sa se bage mai adanc in 'problema'.

Maria spunea...

Daca vrei sa aprofundezi tema o poti face, e plin de carti, de biserici, de preoti cu har si cultura, n-ai nevoie de mine, o "proasta","bigota",sau cum iti mai place tie sa crezi ca sunt eu. Din cate se vede i-ai desfiintat pe toti, ai "convingeri absolute" si desigur dreptate in toate. Dintr-o lunga lista,pe care o poti identifica atunci cand vei aprofunda subiectul, ma rezum la cateva nume care sper ca inseamna ceva pt tine. Asadar,din practicarea "cotaielii neprotejate" au rezultat: Eminescu (au fost 11 copii), Creanga (au fost 8 copii),Nicolae Grigorescu (a fost al saselea copil),George Enescu (a fost al optulea copil) sau Marin Preda (avea 3 frati buni si inca 5 vitregi) -las lista deschisa. As mai adauga la cei care au practicat ce zici pe Sf martir Brancoveanu (a avut 11 copii) sau pe D Cantemir (a avut 8 copii cu prima sotie). Sa-ti spun ca Dzeu trimite si bogatilor copii dar acestia nu-i primesc, practicand ei o "cotaiala" de data asta "protejata?!Nu cred ca are rost sa mai zic ceva, probabil n-a avut rost sa zic nici cat am zis. Ma opresc de tot aici si imi pare rau ca un post atat de frumos cu adevarat ca cel al Simonei a declansat asa ceva... Maria

cristina spunea...

maria, apreciez faptul ca ai scris un comentariu cu o oarecare argumentare. la toate exemplele pe care mi le-ai dat as putea comenta multe, pornind de la timpurile in care s-au nascut acei oameni, de la educatia sexuala zero la acele vremuri si asa mai departe. n-o s-o mai fac, pentru ca stau acum si ma gandesc sa-ti dau dreptate. am convingeri, am dreptate dar stii ce? convingeri ai si tu, numai ca tu le numesti credinta in dumnezeu. am avut brusc o revelatie: "disputa" asta dintre noi nu te va convinge pe tine ca fatalitatea si saracia mintii nu sunt de la dumnezeu, iar pe mine nu ma va face sa cred ca metodele contraceptive si sexul protejat sunt de la diavol.
in rest, nu postarea simonei a declansat asta, ci afirmatiile tale. postarea simonei n-are nimic de-a face cu ceea ce ai spus tu si din cauza asta te-as intreba ceva. daca ai fi in putere, unui om flamand i-ai da un peste, sau l-ai invata sa pescuiasca? sau si mai direct: in ce scop ii da dumnezeu unui cuplu sarac puzderia de copii?
in general nu e bine sa crezi ca opiniile tale nu au rost, asa ca te mai astept, daca mai ai chef.

Maria spunea...

Ba da, Cristina draga mea, metodele contraceptive sunt de la diavol, la fel ca tigarea sau banii!Pt ca ele nu opresc conceptia, ci omoara un om deja conceput, potrivit stiintei si religiei - nu exista contraceptive, ci avortive - iar cele "naturale" sunt asimilate malahiei - e drept, doar de religie. N-as fi vrut sa revin, dar ceva mi-a spus sa incerc sa te cunosc, sa nu ma las inselata de cateva aparente -asa ca am inceput sa-ti citesc blogul. M-au impresionat foarte mult cateva postari, felul in care te analizai, iti analizai starile si identificai raul...Da, deci sunt si eu convinsa acum de un lucru: daca vrei, poti intelege f bine ce incerc sa-ti spun. Vorba ta, poti sa dai cu pietre, dar da, nu se intampla nimic fara voia sau ingaduinta lui Dzeu. Faptul ca acesti sarmani fac copii este minunat, se salveaza poporul asta care, de-ar fi lasat in seama celor bogati, ar pieri. Si slava Domnului ca cei bogati nu prea fac copii, iti dai seama cum ar arata vreo 10 "basescumititei", ca sa luam doar cel mai ilustru ex?! Pe cand asa, se salveaza fibra cea buna a acestui neam. Fibra sanatoasa.Stiu ca pare ametitor, asa, sa te gandesti ca "asta e fibra cea buna?!"- dar da, asta este. E needucata, adevarat, e saraca, adevarat, e tinuta cu buna stiinta in intuneric, tocmai ca sa piara, dar iata ca Dzeu nu ingaduie asa ceva. Cu cat pare mai absurd,cu atat mai mult avem de-a face cu judecatile si lucrarile lui Dzeu,fiindca noi avem un fel lumesc de-a judeca dar Dzeu altfel le judeca pe toate. Te rog citeste "Sfantul inchisorilor", este vorba de Valeriu Gafencu, vei vedea cat de absurde par toate in viata lui. Citeste-l pe Steinhardt. Deschide perspective interesante. Si nu ma pot abtine sa nu revin - extraordinar ti-ai observat starile si ai surprins ce se intampla!Ai toata stima mea! Mergi insa mai departe, nu te lasa inselata de aparente, ai demonstrat ca poti! Cu mult drag, Maria

cristina spunea...

da, vezi, tu ai avantajul ca poti sa ma cunosti oarecum, prin ceea ce scriu eu pe blog aici. eu n-am de unde sa stiu cine esti si cum gandesti, dar stii ce? nici nu prea mai conteaza, pentru ca am inteles brusc un lucru: ti-as face un mare rau daca te-as convinge ca am dreptate. nu stiu daca as putea, dar nici nu-mi mai propun s-o fac, chiar n-as rezolva nimic. pe de alta parte tu, daca ai acces la internet, ai putea sa-ti faci un blog si sa impartasesti si lumii ideile astea ale tale, exista foarte multi oameni care apreciaza astfel de scrieri. da-mi voie sa-ti dau un sfat, insa: nu mai face aprecieri directe despre oameni, mai ales daca nu-i cunosti. combate-le ideile, nu pe ei. am fi putut porni pe o cale foarte constructiva, poate, daca nu ai fi apreciat tu ce parere am eu despre oameni si cat de greu imi e sa traiesc cu ea. spun asta pentru ca, desi ma asteptam sa fii o habotnica cu creierul spalat de biserica sau de un preot, constat ca se poate discuta cu tine si cu argumente si cu bun simt. ce nu-mi place sunt trimiterile la lectura. am 44 de ani si crede-ma, pana la varsta asta am citit si eu cate ceva. nu tot, nu exclusiv in acest domeniu, dar opinia nu mi-am format-o doar uitandu-ma la televizor. nu-mi place sa mi se spuna ce sa citesc, fara sa se presupuna macar ca poate am citit ceea ce mi se indica. e o chestiune care ma face sa ma distantez de interlocutor, la fel cu accea in care mi se baga in fata ca argument sau ca import de autoritate citatele. de aia ne-a dat dumnezeu minte, ca s-o folosim, nu s-o umplem de gandirea altora. poate ca sunt subiectiva si poate ca exagerez, dar a-mi da replica trimitandu-ma la lectura sau spunandu-mi ce-a zis altcineva pentru mine echivaleaza cu a vorbi cu peretii. si pe pereti poti gasi o multime de citate si scrieri.
in fine, dincolo de orice altceva o sa-ti spun, maria, ca daca ai citit mult, daca ti-ai consolidat o opinie personala bazata pe ceea ce ai citit, daca esti fericita cu concluzia la care ai ajuns si daca ai speranta ca viitorul va fi luminos, mergi pe drumul tau, dar incearca sa ai cat mai mult discernamant. multa fericire iti doresc.

simf spunea...

cristina, mai e un comentariu la postul meu pentru tine: http://fusaru.blogspot.ro/2012/11/cioburi-cosuri-de-rachita.html