Cam cum e la mine la tara

Cu toate ca nu mai pot spune ca-s 100% la tara, caci majoritatea caselor de pe aici sunt viloaie locuite de oraseni, inca mai avem tarani.
Le spun tarani in sensul acela peiorativ, caci intelepciunea populara i-a numit de mult asa pe cei care nu stiu sa se poarte, sensul initial al cuvantului pierzandu-se in negura vremii.
Asadar, taranul este acel individ macinat de frustrari, invidios pe tot ce misca, care pentru ca el nu are ar vrea sa n-aiba nimeni si care face, dintr-o lipsa de educatie, mai mult rau in jurul lui, purtandu-se fara nici o urma de bun simt sau buna crestere. Pentru el colectivitatea nu exista, sau exista doar ca sa aiba in fata cui se fali. Exista el si restul.
Parca n-are nimic de-a face cu imaginea despre acel locuitor al satului care munceste pamantul sau creste animale si-si castiga traiul din munca de zi cu zi, care are acel bun simt al strabunilor, ce il invata sa respecte tot ce e de respectat si sa dezaprobe cu intelepciune toate deraierile de la drumul cel drept ale consatenilor lui, nu?  Atunci astuia cum sa-i mai spunem?
Oricum, eu din astia nu prea mai vad in jur. In schimb, vad cu duiumul din ceilalti.

Am in preajma cateva specimene: unii care dau  manele la tot satul (se stie, daca lui ii plac, trebuie sa se stie peste tot ce asculta el, ca-i convins ca are gusturi fine si vrea sa-i cultive si pe ceilalti, nu? Nu se poate concepe sub nici o forma ca ceea ce face el e o manifestare de prost gust, ca de ghiolban, nuuuu!); unii care se plimba noaptea cu ATV-ul, facand un zgomot infernal si alarmand toti cainii de prin curti; avem si specimenele "moderne", beizadelele care se plimba noaptea cu barca pe lac, pe lacul arie protejata ...
Cei mai rai dintre toti, insa, sunt cei care-si mananca de sub unghii si care, in loc sa plateasca vidanja, prefera sa-si deverseze fosa pe terenul de langa casa!
Sa va fereasca Domnul sa aveti de-a face cu asemenea vecini! Sunt mai rai decat cei cu bormasinile de la bloc, mi se par mai rai si decat manelistii, mi se par MOARTEA!
Am in dotare asa ceva. Ba mai mult, suspectez ca ar fi chiar doi care se dedau la asemenea practici, caci de multa vreme vidanja nu mai face carare spre ei ...
Ei, ce-i mai tare si mai tare este ca acestia nu se suporta cu manelistii, asa ca ce sa vezi? De Sfanta Maria, care pentru manelisti nu era sfanta deloc, acestia au pus de-un mare chef. Se bucurau nevoie mare ca Maica Domnului trecuse la cele sfinte. Ei, au scos boxele din dotare mai pe-nserat, au incins gratarele si da-i petrecere! Vuia cartierul, dar ce puteai sa faci? Era frumos afara, oamenii profitau, nu? Nu erau singurii, dar erau cei mai zgomotosi.
Dupa vreo ora, doua, de vacarm, ce sa vezi? Invidiosi pe distractia lor (alt cuvant omniprezent in gura taranului, el orice face face pentru distractie), cum s-au gandit vecinii sa le strice cheful? Au pornit pompa si au deversat fosa! Nu se mai putea sta afara, dar nici in casa. Manelistii au spart gasca si s-a facut liniste, dar ce sa mai faci cu linistea acum, cand oricum nu mai puteai deschide geamul?
M-am apucat de injurat in gand, ce era sa fac?!
Mai rau e ca se repeta des aceasta poluare si realmente nu stiu ce-as putea sa fac, concret. Cel pe care-l suspectez n-ar recunoaste in veci ca face asta. Politia nu cred ca s-ar baga, iar daca-l acuz pe unul si e vinovat altul, ce-am facut? Si cum sa verifice cineva? Cad eu de ...
Asa ca uneori as vrea sa ma fac taranca. Precis as sti cum sa rezolv problema, sau macar as putea sa miros duhoarea aceea fara sa ma deranjeze, ca doar e a mea, nu?

EDITARE ULTERIOARA: am gasit un termen mult mai bun care sa-l inlocuiasca pe cel de taran in sensul peiorativ: țărămbete. Da, aceia nu sunt tarani, ci țărămbeți. Taranul isi are nobletea lui in limba romana, totusi.

4 comentarii:

Ella spunea...

Ce urat! Trebuie sa gasesti o solutie pentru problema mirositoare. Musai!
Stii, oamenii aia nu merita numele de tarani, sunt destule alte nume mai potrivite pentru ei. :))
In mintea mea "taran" este inca sinonim cu "om frumos". Ma uit la bunica mea, o tarancuta venita la oras acum aproape 60 de ani, fortata de imprejurari. Daca ai vedea-o ai zice ca ieri s-a mutat de la tara la oras, atat de putin a atins-o orasul cu toate ale lui. Nici portul nu l-a dat pe unul de oras.
Te pup, Cristino!

cristina spunea...

Ella, stiu ca trebuie si-mi doresc sa gasesc solutia, dar ...
Am inlocuit "taran" cu tarambete.
Te pup si eu!

vic spunea...

cred ca:
-o sesizare la SANEPID pentru infecția din aer
-o sesizare la poliție, nu-i treaba ta sa spui cine-i vinovat, ei trebuie sa-l gaseasca

cristina spunea...

Vic, am vazut ca problema asta apare in multe localitati, s-ar parea ca si in orase au oamenii de furca cu astfel de vecini. Majoritatea s-au plans pe la primarii si n-am vazut sa fi rezolvat cineva vreodata ceva. O sa fac si eu la Garda de mediu cand se va mai intampla, dar la politie nu, caci astia nu cred ca sunt de nici o baza pe-acolo. Am sa vad ...