Carne

Nu-s in cea mai buna forma psihica si de aceea ma gandesc mai mult zilele astea la chestii sumbre. Daca nu vreti sa va stricati starea de spirit, opriti-va aici cu cititul acestei postari.

Ma intreb, de pilda, de ce a lasat Dumnezeu ca oamenii sa manance carne? Nu putea sa ne creeze fie vegetarieni, fie fara sa avem nevoie de hrana materiala? Pentru asta trebuie sa omoram o multime de suflete absolut nevinovate - caci ce vina poate sa aiba vita de la abator? Ca s-a nascut? Nu stiu daca ea a vrut, cred ca tot omul a determinat si nasterea ei. Ca a mancat si a dormit si atat? Ce poate face din asta o vina? Dar ca are constiinta si stie cand ii vine sfarsitul crud si se teme si sufera ce se mai poate spune? De ce a lasat Dumnezeu asa? 

In locul vitei poate fi orice fiinta: porcul, oaia, MIELUL (imaginati-va cum ar fi sa fiti mic si cineva sa va ia de langa mama ca sa va omoare ... ), gaina, iepurasul, puiul ... maimuta, cainele, calul, magarul, sarpele, broasca ... orice fiinta vie care este sacrificata fara sa se poata apara pentru a ne umple noua burtile.

Ce sa spun, cine sunt eu sa il judec pe Dumnezeu? Un mare nimeni, da, recunosc, dar de ce nu ma lasa indiferenta moartea animalelor? De ce, cand trec cu masina pe langa un caine facut una cu asfaltul nu pot sa nu ma indoi de durere si de parere de rau? De ce mi se chirceste sufletul cand vad un arici calcat de masina, cand el venise sa ia niste corcoduse cazute - ghinion - pe asfaltul pus peste teritoriul lui natural? Ii era foame, Doamne, ce vina avea el?

De ce ne iubesti pe noi mai mult, Doamne? Cu ce suntem noi mai buni in fata Ta decat animalutele? De ce ai lasat asa? 

De-ar fi sa cred cartile ezoterice, animalele ar fi reincarnarea unor spirite inferioare, care trebuie sa evolueze. Pana si o astfel de ierarhizare mi se pare fortata, dar asta e o alta discutie. Dar chiar daca ar fi asa, ce lectie poate sa invete gasca tinuta impreuna cu mii de alte surate de-ale ei in spatii meschine, unde nu se poate misca si unde nu poate decat sa manace, sa doarma, sa faca oua si apoi sa fie ucisa pentru a fi mancata de incarnarea unui spirit superior - omul?!

Iar noua, oamenilor, la ce ne foloseste asta, Doamne? La ce ne folosesc miile de hectare de padure distruse pentru a face loc fermelor in care se cresc in conditii groaznice animale aduse pe lume prin insamantare artificiala, crescute cu hrana nenaturala si apoi ucise? La incalzirea globala? 

Se poate obiecta ca si daca am fi fost vegetarieni, nu ne-ar fi ajuns suprafata cultivabila si ar fi trebuit sa distrugem si mai multe paduri.  Ei bine, da, dar poate ca nici n-am fi ajuns atat de numerosi si distrugerea pamantului nu ar fi fost atat de accelerata. Cata vreme trebuie sa ne hranim, insa, nu vad cum am fi putut evita asta. 

Poate ca sunt intrebari puerile, dar chiar mi-ar placea sa aud niste opinii, pro sau contra, nu conteaza.

11 comentarii:

Carmen spunea...

nu stiu de ce a lasat Dumnezeu asta. Avem totusi sansa de a trai vremuri in care avem legume la dispozitie chiar si iarna si avem acces la o varietate de alimente ... sa fi vegetarian in Europa in urma cu 50 de ani ar fi insemnat sa mananci iarna numai cartofi si varza murata.
Pe mine mai mult decat sacrificarea animalelor ma supara aruncatul carnii. Omoram si mancam carnita, organele si grasimea nu ne plac. Si atunci o murit chiar degeaba animalul ala. Ca materia din care a fost facut ajunge sa fie arsa la groapa de gunoi si transformata in... nimic bun oricum.
Eu n-am reusit sa trec la vegetarianism. Carnea o folosesc ca si condiment insa. O fi si asta ceva, n-o fi, nu stiu...

Stefana spunea...

Eu mai privesc documentarele de la TV cu viata animalelor. Unde pot da peste felul in care vaneaza un leu un pui de bivol (sau de antilopa). Si ma gandesc ca este in legea firii. Sau cu nus'ce insecta care paralizeaza o alta pentru a asigura hrana proaspata progeniturilor... Cumplit, dar asta este.
Apoi diferenta intre si vegetale si animale este ca primele n-au ochi.
In general nu prea mananc carne, iar miel de ani de zile.

cristina spunea...

eu nu-s vegetariana, nu de asta sunt asa de oripilata de consumul de carne. sunt mirata pur si simplu de ce a lasat Dumnezeu asa. si mie-mi vine sa spun "asta este", de fapt uneori chiar spun, dar cel mai adesea ma revolt ca mi se pare nedrept ca ... trebuie sa ne hranim, pana la urma. putea sa ne faca fara sa fie nevoie de hrana. in fine, poate ca nu e bine sa comentez, a stiut El ce face, na.

Anonim spunea...

Dumnezeu te-a lasat sa alegi. Dar stii asta. Si mie mi-e mila tare de animale, si eu ma revolt, dar incerc sa inteleg macar atat - ca nu tot ce nu inteleg eu e neaparat rau sau nedrept.
As mai zice si chestia asta - e ironic, nu crezi? nici macar posturile nu vrem sa le tinem! Daca le-am tine, cam jumatate din an n-am manca nicio carne! S-ar zice ca Dumnezeu a cedat si a permis omului sa manance si carne, nu ca asa a lasat!

Andra spunea...

""S-ar zice ca Dumnezeu a cedat si a permis omului sa manance si carne, nu ca asa a lasat!""
Unde 'S-ar zice' acest lucru ? Din cate imi amintesc in biblie nu scrie asa ceva, dar posibil sa nu-mi amintesc eu ...

Exemplul cu tinutul postului nu e ironic ci mai degraba irelevant pt ca actiunea de a ucide pt a te hrani nu se refera doar la oameni ci la toate fiintele carnivore. Toate animalele salbatice vaneaza alte animale pt a se hrani, cum ar putea ele tine post ? Si in cazul lor D-zeu a cedat si le-a permis sa manance carne ?

Eu as dezvolta putin ideea asta a creatorului, de a ucide pt a manca, la cea de a ucide in masa prin calamitati, in urma carora mor, uneori in chinuri groaznice, si oameni si copii si animale sau raman mutilati pe viata ...

Ella spunea...

Dumnezeu nu ne-a facut carnivori. Uite ce scrie in Biblie:
"Şi Dumnezeu a zis: „Iată că v-am dat orice iarbă care face sămânţă şi care este pe faţa întregului pământ şi orice pom care are în el rod cu sămânţă: aceasta să fie hrana voastră.
Gen 9.3
30 Iar tuturor fiarelor pământului, tuturor păsărilor cerului şi tuturor vietăţilor care se mişcă pe pământ, care au în ele o suflare de viaţă, le-am dat ca hrană toată iarba verde.” Şi aşa a fost."
Deci, la inceput, nimeni nu manca pe nimeni. Nici macar animalele nu erau carnivore. Cred ca dupa potop s-au schimbat lucrurile, dar nu stiu 100% sigur.
Oricum, la inceput totul era perfect... Nici cainii nu se eutanasiau... :((

cristina spunea...

Da, la inceput ...
Uite ce scrie, insa, in Cartea Iuditei:
"17. Şi a luat o parte mare mulţime de cămile, de asini şi de catâri pentru dus poverile lor, iar oi, boi şi capre, nenumărate, pentru hrana lor, " - dar e posibil ca sa le foloseasca doar laptele (in loc de boi poate au vrut sa spuna vaci), dar iata ce spune in Cartea întâia Paralipomena:
"26. Şi după ce a ajutat Dumnezeu leviţilor să aducă chivotul Domnului, atunci au junghiat pentru jertfe şapte viţei şi şapte berbeci."; "Astfel au adus chivotul lui Dumnezeu şi l-au aşezat în mijlocul cortului pe care-l făcuse David pentru el şi au înălţat lui Dumnezeu arderi de tot şi jertfe de pace.
2. După ce David a isprăvit de adus arderile de tot şi jertfele de pace, a binecuvântat poporul în numele Domnului,
3. Şi a împărţit tuturor Israeliţilor, femei şi bărbaţi, câte o pâine şi câte o bucăţică de carne şi câte o turtă de struguri."
Si tot asa. Cineva mai citit sau mai priceput ar putea sa ne lamureasca mai bine, dar eu spun ca nimic pe lumea asta nu se face fara ca Dumnezeu sa fi lasat asa.

Ella spunea...

Asa cred si eu, ca Dumnezeu a îngăduit omului să mănânce carne. Nu ştiu în ce împrejurări, dar sigur-sigur n-a fost aşa de la început.
Problema este că omul a devenit lacom, mănâncă mai mult decât ar fi suficient, mai des decât ar trebui, şi de proastă calitate.

cristina spunea...

pai pentru om cel mai greu de atins si de pastrat pare a fi echilibrul in toate cele.

Mihaela spunea...

Si pestii din oceane mananca pesti mai mici. E o lege a firii ca cel mai plapand sa fie biruit de cel mai puternic.Dar noi in ”evolutia” asta a noastra cred ca am pierdut controlul, ca ucidem prea multe animale, a caror carne ajunge in supermarketuri la congelatoare, cand i se apropie termenul de expirare si dupa un timp indelungat, in care nu o cumpara nimeni, ajunge...nu stiu unde, dar cred ca la gunoi. Cred ca marile magazine mai degraba arunca produse vechi decat sa le dea degeaba celor nevoiasi , care s-ar multumi si cu ceva mai vechi decat nimic.
Citeam de curand pe net ca grecii au permis vanzarea de produse alimentare expirate la preturi reduse.
Si eu am redus foarte mult consumul de carne din mai multe motive: unul ar fi ca am tot citit ca sunt hranite animalele cu hormoni, sa creasca mai repede, altul ca ar fi injectata chiar carnea de vita, ca sa se umfle cu apa si sa cantareasca(apa) mai greu , tot felul de prostii inventate de comercianti ca sa smechereasca pe cumparatori.
Si un alt motiv a fost ca am constatat ca la carne mai placut e mirosul carnii preparate la gratar sau cuptor , decat gustul. Iar de efct, nu mai vorbesc, ca este mai greu digerabila decat alte alimente .

Unknown spunea...

lacomi au devenit astia care'si permit sa cumpere, astia din tarile civilizate. ca mare parte dintre indieni, chinezi, africani, sud americani nu'si permit. lacomia este tot defect omenesc. daca ar invata omu' despre moderatie, ehei ce bine ar fi pe pamant...