Despre prostia care ...

... ucide cand nu ar trebui s-o faca.
Am primit azi un link de la un prieten: http://www.realitatea.net/alerta-un-tigru-care-a-evadat-de-la-gradina-zoologica-din-sibiu-a-fost-impuscat_894965.html
Este o stire halucinanta. Un tigru a scapat de la gradina zoologica pentru ca ingrijitorul a uitat sa inchida cusca (eu as spune ca din prostie, ca omul nu facea decat ceea ce face probabil zilnic, dar nu cu tragere de inima sau nu cu prea multa pricepere - cata iti trebuie ca sa stii ce trebuie sa faci in astfel de caz? - dar poate ca omul o fi avut si el probleme, cine stie?). Tigrul, mai bine spus tigroaica, ce s-a nascut chiar in gradina zoologica, ce era sa faca? A gasit calea de scapare si a fugit.
Oamenii ce au facut? Au anuntat: pompierii, Poliţia, Asociaţia Vânătorilor şi echipajele SMURD. O adevarata armata pe urma unui biet animal. Ce-a gasit de cuviinta sa faca aceasta armata? SA IMPUSTE MORTAL tigroaica, desi aveau si o pusca cu tranchilizante in dotare, pe care insa au preferat sa nu o foloseasca. Eu numesc asta prostie si nu mi-e jena sa judec alti oameni, pentru ca dincolo de orice interese meschine ar fi avut vanatorul, eu cred ca a primat prostia. Prostia de a te crede superior unui animal superb, care-si urma instinctul, prostia de a alege o arma letala in locul uneia cu tranchilizante, prostia de a nu putea sa prinzi fara sa omori un animal ce a scapat din cusca din vita vina tot a ta.
Mi se pare foarte trist. Dar mai este un fel de prostie care ...

... nu ucide, desi ar trebui.
Stiti, se spune ca prostia nu doare, dar nu contenesc sa ma mir ca nu omoara. Adica, atunci cand esti atat de prost incat dai in gropi, cum de nu-ti rupi gatul cand nimeresti intr-o groapa mai adanca?
Pe Europa FM Monica Anghel are dimineata emisiune si in cadrul ei are un fel de campanie de promovare a unor vinuri. Cum le promoveaza? Primeste telefoane de la ascultatori, le pune o intrebare banala, ei raspund si castiga ceva. Dialogul (aproximativ) de luni dimineata dintre Monica, colegul ei (denumiti "EFM") si o ascultatoare ce sunase si-i prinsese (denumita "A"):
EFM: Buna dimineata, sunteti in direct. Cum va numiti?
A: An***.
EFM: Vrem sa va punem o intrebare, sa vedem daca stiti raspunsul. (in momentul asta, Monica se mira ca numele ei rimeaza cu cel al ascultatoarei, spunand "Monica - An***", la care An*** raspunde: "Da, aveti dreptate" !!!). Ce fel de vinuri contine caseta de vinuri de la *****?
A: Caseta conţine vinuuuuri ...
EFM: Aşaaaa...
A: aaaaalbeeeee ....
EFM: Daaaa ... şi mai cum?
A: Păăăăi .... aaaaalbeeee ....
(se repeta de cateva ori lălăiala asta)
... şi rooooz
EFM: Foarte bine! Si ce alt fel de vinuri mai conţine caseta?
A: .....
EFM: Vinuri Obama! Haideţi!
A: ....
EFM: Ce culoare are Obama?
A: ...
EFM: Ne ...
A: ???
EFM: Nu stiti ce culoare are presedintele Americii? Ne ...
A: Neagra!
EFM: Da, perfect, dar vinul negru ce culoare are, de fapt???
A: ....
EFM: Ro ...
A: ...
EFM: Reluam: Ce fel de vinuri ati spus ca ar contine caseta de vinuri de la *****?
A: Caseeeta de vinuri de la ***** conţiine vinuri aaalbbe, rooooooz şiiii ....
EFM: Si? Si?
A: ....
EFM: Ro ...
A: (cu o voce de parca ar fi descoperit America) ROSIIIIIII!
EFM: Bravoooooo! Felicităăăări! Aţi câştigat ....!

Parca o vedeam pe Monica stergandu-şi sudoarea de pe frunte. A fost o munca de Sisif sa faca femeia aceea sa spuna un cuvant care venise pe buzele tuturor, de la bun inceput, numai pe ale ei nu.
Frate, cat de prost sa fii sa nu stii pe ce lume te afli, dar sa stii totusi sa formezi un numar de telefon? Cum de traiesc oamenii astia asa, bine-merci si nu-si rup gatul cand se calca cu piciorul drept pe piciorul stang si cad in groapa????

Stiu ca nu e frumos sa-i judeci pe altii, n-as vrea sa fiu nici rea, nici dispretuitoare, dar recunosc cinstit ca astfel de creaturi ma enerveaza la maxim. Primei categorii i-as aplica niste pedepse numai de mine stiute, iar acestora din urma le-as face o rezervatie. Una peste alta, concluzia mea este asta: nu  ne mai facem bine.

4 comentarii:

Diana Alzner spunea...

Cristina, tu nu judeci, tu constaţi.
A constata nu implică răutate, nici dispreţ. Părerea mea e că specia umană involueză lent. (am vrut să scriu "degenerează")
Ştii vorba aceea: "cantitatea de inteligenţă de pe pământ e constantă, doar numărul oamenilor e în continuă creştere"...
Atât despre prostie.
Cât despre tigru... Mă doare inima, aşa cum mă doare când mă gândesc la Gaia, femela elefant ucisă la Bucureşti cu ceva ani în urmă. Este inadmisibil ce se întâmplă şi nimeni nu se sesizează. Va plăti cineva pentru viaţa acelui animal nevinovat?
Ar trebui desfiinţate toate grădinile zoologice, sunt o barbarie pe care societatea continuă să o tolereze. Azi poţi vedea un animal la Discovery sau pe Animal Planet...

Te rog să mă ierţi pentru acest comentariu prea lung, dar am simţit o durere vie citind ce ai scris.

cristina spunea...

diana, comentariile nu au limita de lungime :) eu ma bucur cand cineva comenteaza la postarile mele, e dovada ca le-a citit cineva si n-am scris numai pentru mine, desi nici asta n-ar fi chiar o dovada de nebunie.

durere este ceea ce simt si eu cand aud de animale batute, chinuite, maltratate, inchise, ucise ...
de ce oare pe lumea asta dumnezeu tolereaza asa ceva, nu stiu.

Anonim spunea...

Ne consideram specia cea mai inteligenta,pentru ca avem ratiune..Daca suntem asa de inteligenti si plini de ratiune, cum putem sa ne facem
vinovati de astfel de atrocitati?
Si eu am fost ingrozita si indignata de aceasta stire.Si eu m-am intrebat unde au tinut pusca
cu tranchilizante.E inadmisibil ce au facut.Ma gandeam la tigroaica,ce
o fi fost in sufletul ei,cat de speriata o fi fost, mai ales ca era nascuta in captivitate.
Consider ca animalele au mai mult suflet decat omul.Suntem rasa cea mai cruda.
Ma doare si pe mine sufletul cand vad ce se intampla.

simf spunea...

of!
daca as avea bani, mi-as face un parc maaare unde sa tin animale salbatice provenind din gradinile zoologice.
si cai, cai abuzati. dar ei sa fie separati.